Cukrárna u Bílků
cukrářství
Křenovice
Cukrárna u Bílků byla založena v roce 1992. Paní Bílková uplatnila své celoživotní zkušenosti v oboru a nastavila vysokou úroveň kvality výroby již v počátcích. Díky tomu si cukrárnu oblíbilo mnoho zákazníků.
Vysokou kvalitu držíme dodnes. Používáme klasické materiály a tradiční postupy, máme vlastní recepty. Zúčastnili jsme se nejrůznějších soutěží a získali nemálo ocenění a certifikátů, např. Regionální potravina JMK v roce 2013 a 2. místo v soutěži Chuť Jižní Moravy 2012.
Jak vznikla rodinná cukrárna?
Rodinná Cukrárna u Bílků má tradici již téměř 25 let. Tradiční výroba se od roku 1990 rozvíjí v rukou mé babičky, paní Jitky Bílkové. Ta se cukrářské výrobě s láskou věnovala po celý svůj život, pracovala jako cukrářka u Restaurací a jídelen v Brně. Samotný nápad založit vlastní podnik pochází z velikého nadšení pro podnikání mého dědečka, pana Aloise Bílka, veselého, podnikavého muže s nekonečnou životní energií. A tak tedy všechno začalo. Úspěchy přicházely od samého začátku, chuť vyráběného zboží a profesionální nápadité provedení výrobků táhnou pozornost zákazníků dodnes. Návštěvníci oceňují především kvalitu, čerstvost a široký sortiment k výběru. A já jsem ráda, že v této profesi mohu pokračovat.
Z jakých surovin zákusky vyrábíte?
K výrobě používáme suroviny původní a vlastní cukrářskému řemeslu - tedy mouku, cukr, vejce, máslo. Sledujeme ale i moderní trendy a rodí se u nás zákusky na bázi zakysané smetany, smetany ke šlehání a tvarohu.
Vaše cukrárna získala ocenění, můžete popsat jaká?
Naše výrobky byly v posledních letech již několikrát oceněny v soutěži vyhlašované Regionální agrární komorou. Jogurtovou kostku a tvarohový dort ocenila porota značkou „Chuť jižní Moravy“. Ocenění nejcennější získal výrobek smetanový dezert, který se v loňském roce stal vítězem v soutěži „Chuť jižní Moravy“, je označen značkou „Regionální potravina“ a zároveň získal ocenění „Zlatá chuť Jižní Moravy“. Tímto bych ráda poděkovala Regionální agrární komoře za snahu a ochotu pomoci menším regionálním výrobcům v jejich podnikání.
Víme, že v cukrárně natáčela Česká televize pro pořad Kluci v akci. Líbilo se jim u vás a vám s nimi?
Česká televize nás oslovila loni v létě právě na základě ocenění smetanového dezertu v soutěži. Potěšilo nás to. Zkušenost to byla pro nás příjemná, „kluci“ i celý štáb byl velice milý, profesionální a zároveň přátelský. Odvysílání pořadu přineslo celou řadu ohlasů, lidé z blízkého i vzdáleného okolí přijížděli výrobek ochutnat a chutnal všem.
Máte vlastní recepty, nápady?
Ano, nápadů mám spoustu. Ze své podstaty jsem člověk tvořivý, ráda věci vylepšuji, obměňuji. Sortiment se snažím rozšiřovat o výrobky zdravé výživy, při jejichž výrobě používáme suroviny pro tělo přijatelnější a výživnější, jako je třtinový cukr, celozrnná mouka, med. Těší mě, když přibývá těch, kteří chtějí mlsat zdravěji.